pondelok 26. augusta 2013

Prebeh cez Slovenský raj - osobák 46km po vlastných

V rámci tréningu na maratón (môj prvý v živote) sme si na sobotu naplánovali dlhý beh spojený aj s turistikou v Slovenskom raji. Ifko spočítal trasu odhadom na 37km, nakoniec z toho bolo celkovo 46 km po vlastných. Bežali sme naľahko, len voda, mobil, 2ks sójovky, hroznový cukor a kľúče od auta... Teplota ráno v Stratenej 14 stupňov, cez deň teplo, večer v cieli 17 stupňov.

Beh + turistika: Stratená - Podlesok - Veľký Sokol - Zajfy - Občasný prameň - Havrania skala - Stratená


Začiatok trasy
Stratenský kaňon, tu budeme aj končiť
Na začiatok pomaráton a čosi k tomu:

Začíname našu trasu v Stratenej (815 m.n.m), auto zostalo pri Stratenskom kaňone, prvá časť trasy je naplánovaná ako bežecká a po asfalte. Bežíme cez kaňon, potom trochu po hlavnej a tak úzkou asfaltkou do sedla Kopanec (987 m.n.m) 
Sedlo Kopanec

Tu začína cesta pozvoľne klesať. nebežíme rýchlo tempo kolíše okolo 6min/km a aj horšie. Bežne stojíme na doplnenie tekutín či inú "potrebu" Cieľom dnes nieje rýchlosť ale nízke tepy a tréning vytrvalosti. Nakoniec bežíme aj zo sedla asfaltkou až do Podlesku. Máme za sebou 23,4km. Dávame pauzu asi 45 minút, slepačia polievka, doplnenie tekutín aj fľašiek na vodu.
Podlesok
Tu sa rozhodujeme zmeniť trasu, namiesto Suchej Belej volíme tiesňavu Veľký Sokol. Z Podleska pokračujeme po zelenej cez menšiu tiesňavu a ďalej bežíme cez Piecky až k ústiu Sokola.




Tiesňava Veľký Sokol:

Spodná časť Sokola sa dá bežať v náročnejšom teréne však prechádzame do rýchlej chôdze (tu máme za sebou 31,5km) Pravidelne dopĺňame tekutiny aj energiu. Sójvé tyčinky, na Pieckach kávenky. Ifko nesie 2l vody (ionťáku) v Camelbagu, ja mám 4x170ml, na ľadvinke a bežeckú pollitrovku v ruke.
Zásoba vody je nutnosťou





V tiesňave dobiehame a obiehame niekoľko turistov. Na konci prechádzame znovu do behu a vybiehame na Glackú cestu (cca 34,5km, 892 m.n.m) Tu pokračuje bezečká časť až do začiatku stúpania na Občasný Prameň (cca 40,36km, 854 m.n.m)
Zajfy - dopĺňame energiu z hroznového cukru

Bežecká trasa na Veľké Zajfy
Chuťovka na záver - Havrania skala 1153 m.n.m:

Po viac ako 40 km si dávame poslednú chuťovku. Aj keď by sme vedeli už len zbehnúť po asfaltke do Stratenej k autu volíme ešte výšľap k Občasnému prameňu a až na Havraniu skalu. To znamená z cca 850m.n.m do 1153 m.n.m.

Pod občasným prameňom

Občasný prameň mal našťastie vodu, už sme boli takmer nasucho :-)
Výšľap bol poriadne strmý a tak to šlo rýchlo. Na Havranej sklale sme dosiahli najvyšší bod tripu a hodinky ukázali 42,34km za 7hod 28min (čas vrátane prestávok), čas pohybu: 5:46:21 a potom sa vypli. To bolo prvý krát čo som ja mal dlhšiu výdrž ako hodinky Garmin.





Na Havranej Skale v nohách maratónska vzdialenosť

Z Havranej skaly bolo pred nami asi 3km strmého klesanie do Startenského kaňonu, kde sme ráno štartovali a 0.5km výklus k autu.

Šťastne v cieli

Šťastne v cieli
Hodinky namerali: 

Vzdialenosť: 42,34 km
Čas: 7:28:02 Čas pohybu: 5:46:21
Priem. tempo: 10:35 min/km  Priem tempo pohybu: 8:11 min/km
Nárast výšky: 2.061 m (Vo veľkom Sokoli hodinky strácali signál)
Kalórie: 3.609 C






Ifko to zrekapituloval asi takto:

Prešli sme celkovo 46 km.
Z toho sme behali cca 37 km, zvyšok turistika.
Prevýšenie nejako blblo, vidno to vo Veľkom Sokoli že to skáče. Mne
vychádza celkové (získané) prevýšenie 1500 m, z toho sme pri behaní
urobili cca  850 m a zvyšok turistika.
Celkový čas pohybu 8 hodín, behanie cca 5 hod.
Celkom slušné hodnoty.


Záver - načo to bolo dobré?

Takže pre oboch určite osobák pokiaľ ide o vzdialenosť. Aj celkovú (46km po vlastných) aj 37km behu. Bola to vskutku zaujímavá skúsenosť. Zistili sme ako sa zásobovať energiou, zistili sme ako bolia s pribúdajúcimi km kĺby a chodidlá, ako tvrdnú svaly a aké to je sa po 35km znovu rozbehnúť. Tempo nebolo pekelné ale ani terén nebol zďaleka maratónsky. Výlet mi ukázal že nejaká kondička je a že ten maratón by som mal zvládnuť. Otázne je už len čas. A to aký bude to je vo hviezdach :-) Ešte stále mám mesiac tréningu.

Foto TU

1 komentár: